Materialen

We gebruiken gerecycled ripstop nylon en polyester vanwege hun sterke en lichtgewicht eigenschappen. We willen dat je tas zo lang mogelijk meegaat en niet vaak vervangen hoeft te worden. Deze kwaliteiten zijn lastig te evenaren in natuurlijke materialen. Gezien de lange levensduur zijn gerecycled nylon en polyester momenteel onze meest duurzame optie.

We zijn op zoek naar een manier om dezelfde kwaliteiten te vertalen naar andere materialen. Hopelijk kunnen we op een dag afscheid nemen van kunststoffen, ook gerecyclede.

Ripstop

Ripstop staat letterlijk voor het 'stoppen' van een 'scheur'; ripstop stoffen worden gemaakt met behulp van een verstevigingstechniek die de weerstand tegen scheuren en scheuren vergroot. Tijdens het weven worden robuustere (en vaak dikkere) verstevigingsgarens in een kruispatroon ingeweven.

Kleine scheurtjes in onze stoffen zijn meestal niet gevaarlijk dankzij de ripstop-technologie, die verder scheuren voorkomt. Deze kleine gaatjes zijn normaal en ongevaarlijk. Mocht je tas echter aanzienlijke schade oplopen of niet meer bruikbaar zijn, dan bieden we een reparatieservice aan.

Gerecyclede materialen

Waar mogelijk vermijden we het gebruik van nieuwe grondstoffen. In plaats daarvan maken we al onze stoffen van gerecycled garen. 

Ons gerecyclede polyester garen is gemaakt van post-consumer afval, voornamelijk afkomstig van plastic flessen en andere afgedankte plastic onderdelen uit kleding en beddengoed. Ons gerecycled nylon garen is gemaakt van post-industrieel afval, bestaande uit resten van ongeverfde en ongecoate stoffen, verzameld tijdens het spinnen en weven in onze textielfabriek. 

Ook onze andere plastic onderdelen zoals knopen, nylon ritsen en waslabels worden gemaakt van gerecyclede materialen. Voor bepaalde elementen, zoals onze waterdichte rits, zijn we echter nog op zoek naar een geschikt gerecycled alternatief.

Gesloten keten

Helaas blijft het recyclen van gebruikte SUSAN BIJL tassen een complex proces. 

De technologie die nodig is om post-consumer nylon te recyclen, is nog niet ver genoeg gevorderd voor commercieel gebruik. Nylon moet op een lagere temperatuur worden gesmolten dan veel andere materialen voor recycling. Om te voorkomen dat vuil en bacteriën overleven moet het materiaal grondig gereinigd worden. Bovendien is het resultaat van dit recyclingproces zwakker dan post-industrieel gerecycled nylon.

Gelukkig ontwikkelen de processen voor het recyclen van nylon snel. We zijn op zoek naar een fabriek die onze gebruikte tassen kan innemen en wil recyclen, zodat ze geen afval worden. Helaas hebben we er nog geen gevonden.

Gemengde samenstellingen in kleding vormen een aanzienlijke uitdaging voor de post-consumer recyclingindustrie, aangezien verschillende materialen vóór het verwerken gescheiden moeten worden. We onderzoeken nylon-alternatieven voor onze polyester stof om ervoor te zorgen dat onze producten een uniforme samenstelling krijgen, en zo de basis leggen voor een efficiënter recyclingproces in de toekomst.

Als klein bedrijf zijn we afhankelijk van grotere bedrijven om het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van recycling processen voor behandelde stofsamenstellingen. We volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet. Als je informatie of inzichten voor ons hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. 

Denier

We produceren onze stoffen in drie massadichtheden, denier (D) genoemd. Stoffen met een hoge denier zijn dik en stevig, terwijl stoffen met een lage denier gladder zijn.

  • 40D

    We gebruiken een dunne en soepele nylon samenstelling voor onze regenkleding. Door het soepele handgevoel is het super comfortabel om te dragen.

  • 70D

    De originele en meest gebruikte denier van onze stoffen! Het lijkt op het nylon dat te vinden is in de vliegerwinkel, zoals Susan gebruikte voor het eerste prototype van de boodschappentas.

  • 300D

    Deze stevige stof wordt gebruikt voor onze meer hoekige items, zoals de bum bag en backpack. De dikke coating maakt deze items waterdicht.

Coating

De coating, die aan de binnenkant van de stof wordt aangebracht, bepaalt hoe ons materiaal aanvoelt. Het verbetert de sterkte en duurzaamheid van de stof en biedt waterafstotendheid of waterdichtheid.

Voor al onze stoffen gebruiken we een TPE-coating, een standaard C6 PU-coating. Vanaf begin 2023 is de coating voor 70D goedgekeurd volgens Bluesign. De coating voor 300D gemaakt is van gerecycled TPE.

Gemaakt zonder PFC's/PFAS

In 2025 zullen al onze coatings omgezet worden naar niet-gefluoreerde alternatieven!

Bluesign© verven

Ons verfhuis is Bluesign gecertificeerd. Het Bluesign-systeem richt zich op duurzame textielproductie door schadelijke stoffen de hele keten te elimineren en chemicaliën, processen, materialen en producten die veilig zijn voor het milieu, de werknemers en de klanten goed te keuren. Bijvoorbeeld, al het water dat in het proces wordt gebruikt, wordt grondig gereinigd voordat het de fabriek verlaat. 

Meer dan stof

Een product bestaat uit veel meer dan alleen stof. Ook de binnenkant en details van onze producten worden van de best mogelijke materialen gemaakt.

  • YULEX®

    YULEX® is een natuurlijk rubberalternatief ontwikkeld met Patagonia voor hun neopreen wetsuits. Het heeft het synthetische neopreen vervangen dat in het verleden werd gebruikt om onze laptopvakken en -hoezen te maken.

    YULEX® heeft dezelfde kwaliteiten als zijn voorganger: zacht, dik en betrouwbaar voor vele jaren van bescherming.

  • Hennep

    Hennep staat bekend om de uitzonderlijke duurzaamheid en lange levensduur van de plant. In vergelijking tot andere natuurlijke vezels heeft hennep minimale invloed op het milieu tijdens de groei én de verwerking tot draad. Hennep is een hernieuwbare grondstof en groeit snel en fors in verschillende klimaten. Het heeft weinig water nodig en verrijkt de bodem door essentiële voedingsstoffen aan te vullen.

    We gebruiken hennep voor handvaten en riemen.

  • Gerecyclede onderdelen

    We maken onze labels en ritsen van gerecycled nylon garen.

    Voor het plastic bodempaneel in onze medium bum bag gebruiken we ReTraze EcoPanel, dat is gemaakt van 100% gerecycled hoge-dichtheid polyethyleen (HDPE) (100% afgedankte visnetten).

Heb je tips, informatie of vragen?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via support@susanbijl.nl!